05.04.22

Початок військової агресії росии проти України

 Російське вторгнення в Україну 2022 року — відкритий воєнний напад росии за підтримки Білорусі на Україну, початий о 5:00 24 лютого 2022 року. Вторгнення є частиною російсько-української війни ,
розв'язаної Росією 2014 року, участь у якій РФ намагалася заперечувати. 


Закрийте небо! Чуєте, сховайте?!
Не дайте тій ворожій саранчі
І день і ніч цю пам'ятайте,
Сховайте наше небо під ключі...
Європо, чуєш, відгукнися?!
Допоможи сховати наше небо від війни.
Солдате, йди вперд —борися!
Ми з Богом, проти сатани...
Великий світ, агов, Ти, чуєш?
Допоможіть тримати в небі щит!
Стріляє путін в нашім домі і воює,
Сьогодні ми, а завтра - Ви!
Здається серце розірветься,
Від того болю, туги і жалю...
Я вірю! Все минеться, -
Я з мільйонами людей молю!
Укрийте небо України,
Щоб височіли синьо-жовті прапори!
Майбутнє кожної людини,
Допоможи нам, людство, нині із гори.
(Оксана Шевчук )
Військова кампанія почалася після тривалого нарощування російських військ з листопада 2021 року вздовж кордону України з РФ і Білоруссю та визнання органами влади Росії 21 лютого 2022 року терористичних утворень на території України — так званих «ДНР» і «ЛНР» — як державних утворень. Неодноразово різні ЗМІ, західні та українські політики розцінювали накопичення російських військ біля кордонів з Україною з листопада 2021 року як підготовку Росії до війни з Україною. Офіційні представники Росії всіляко заперечували у своїх заявах, що Росія планує чи має намір напасти напасти на Україну. Практично одночасно Збройні сили Російської Федерації почали неприховане перекидання додаткових військ на окуповані території Донецької і Луганської областей.

Близько 4-ої години за київським часом 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про воєнну операцію з метою нібито «демілітаризації та денацифікації України»; через кілька хвилин почалися ракетні удари по всій Україні, у тому числі поблизу Києва. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, увійшовши з Росії, Білорусі та тимчасово окупованого Росією Криму. Разом із Росією війну проти України веде Білорусь: із прикордонних районів завдають ракетних ударів по території України, здійснюють вильоти бойової авіації для завдання ракетно-бомбових ударів по території України, відбувається передислокація війська та його забезпечення. Контрольоване Росією Придністров'я (Молдова) також є потенційною загрозою.
Завдяки спротиву української армії і сил самооборони вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат у живій силі і техніці. У своїй новітній історії, за оцінками України, Росія в усіх війнах, які вона вела, ще не зазнавала навіть приблизно таких великих втрат за такий короткий час.За визнанням західної розвідки, Росія зустріла сильніший, ніж очікували, опір, що зумовило матеріально-технічні проблеми для її військ, нестачу пального, боєприпасів і продовольства, підрив бойового духу нападників. Швидке об'єднання країн світу для допомоги Україні, як і запровадження потужних санкцій проти Росії, стало несподіваним ударом для країни-агресора.
З першого дня вторгнення Росія порушує правила ведення війни і масово чинить воєнні злочини. Крім того, російська влада веде інформаційну війну та застосовує пропаганду.


Просто невимовна туга, яка здавалося розірве моє серце на кусочки! Як таке могло трапитися у 21ст, у сучасному світі?
Україна була готова!
Україна вистоїть, витримає, відвоює і ніколи не стане на коліна перед ... не можу назвати президента росії людиною.
Ми - непереможна нація

Слава Україні