14.02.22

День червоної руки








Дитина-солдати і закон
Діти віком до 15 років
Основні статті: Конвенція про права дитини і Римський статут Міжнародного кримінального суду
Додаткові протоколи до Женевських конвенцій 1949 р. (1977, ст. 77.2),Конвенція про права дитини (1989 р.) та Римський статут Міжнародного кримінального суду (2002) всі забороняють державним збройним силам та недержавним збройним формуванням використовувати дітей віком до 15 років безпосередньо у збройних конфліктах (технічно "бойові дії"). Зараз це визнано військовим злочином.
Діти віком до 18 років
Основна стаття: Факультативний протокол про залучення дітей до збройних конфліктів
Додаткова інформація: Конвенція про найгірші форми дитячої праці і Африканська хартія про права та добробут дитини
Більшість держав, що мають збройні сили, також зобов'язані вищим стандартам Факультативного протоколу про участь дітей у збройних конфліктах (OPAC) (2000) та Конвенція про найгірші форми дитячої праці (1999), які забороняють обов'язковий набір осіб молодше 18 років.OPAC також вимагає від урядів, які все ще вербують дітей (віком від 16 років), "вжити всіх можливих заходів для того, щоб особи, які не досягли 18-річного віку, не брали безпосередньої участі у бойових діях". Крім того, OPAC забороняє недержавним збройним групам вербувати дітей за будь-яких обставин, хоча юридична сила цього не визначена.
Рух за припинення військового використання дітей
Військове використання дітей було поширеним протягом історії; лише за останні десятиліття практика зазнала обгрунтованої критики та узгоджених зусиль для її припинення. Ряд міжнародних організацій виступають проти використання дітей як солдат. До таких організацій належать, наприклад, Міжнародна амністія, Міжнародний дитячий солдат, Міжнародний рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Terre des hommes, і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).(За матеріалами Енциклопедія  site:ewikiuk.top )



 

Немає коментарів:

Дописати коментар