14.02.22

Ювілей Євгена Гребінки


 2 лютого виповнюється 210 років від дня народження українського письменника, відомого байкаря Євгена Гребінки. Хоча він – набагато багатогранніша постать: талановитий лірик, прозаїк, видавець та громадський діяч.

Усього 36 років доля відвела майстру слова. Майже за два десятиліття літературної діяльності він створив багато оригінальних і перекладних творів українською і російською мовами байок, романів, повістей, оповідань, нарисів. Саме Євген Павлович доклав чимало зусиль для звільнення з кріпацтва та сприянню розвитку літературного таланту Тараса Григоровича Шевченка.

Багато творів митця покладено на музику.

Велику популярність автору приніс його романс «Чорнії очі», який він присвятив своїй майбутній дружині Марії Ростенберг.

Його легендарний романс «Очі чорні» виконували такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Ізабелла Юр’єва, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас та і зараз виконує багато сучасних співаків. Тож не дивно, що, за рішенням ЮНЕСКО, день народження Євгена Гребінки − одна із знаменних дат у всьому світі.

Вся творчість Євгена Гребінки міцно увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, адже він сіяв добро, а його твори заслужили право на вдячну пам’ять багатьох поколінь своїх нащадків.

Саме цій неординарній постаті у бібліотеці оформлена виставка "Євген Гребінка- видатний художник слова" де ви маєте змогу познайомитися з літературним надбанням письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар