14.02.22

День народження Р. Толкіна



 «Історія письменника міститься в його книгах, а не у фактах біографії»
(Джон Р.Р. Толкін)


Ні для кого не секрет, що всесвіт, який створив в своїх книгах і рукописах Джон Толкін, - один з найбільш ретельно опрацьованих, а тому найцікавіших і глибоких літературних всесвітів. Вивчення всіх його нюансів - справжнє випробування на міцність.
До речі, письменником Джон Рональд став зовсім випадково. За його власними свідченнями це відбулося спонтанно і несподівано. Під час перевірки студентських контрольних робіт йому трапився не зрозуміло чому залишений чистим аркуш, на котрому письменник вивів слова: "У норі під землею жив собі гобіт". Потім письменник пояснював, що "не знав і не знаю, чому я це зробив". Це була майбутня книга "Гобіт, або Туди і звідти" - книга, з якою письменник увійшов у велику літературу. Книжка була написана і спочатку читалася власним дітям. А потiм не просто перенесена на папiр, а навіть оформлена у вигляді книжок з ілюстраціями. Одна з таких книжок потрапила до студентки професора Толкіна. Вона ж, прочитавши і захопившись чудовою історією, вирішила прилаштувати рукопис у знайоме видавництво. Видавець подумав, і дав "Гобіта" на рецензію своєму синові. Відгук був сприятливим, і в 1938 році книгу надрукували. Читачі були в захваті і тут же зажадали продовження історії. Джону Рональду довелося засісти за головну працю його життя – "Володаря Перстнів".
"Володар Перстнів" писався довго, більше 10 років. Оповідь почалася як продовження до попередньої роботи Толкіна, "Гобіт", але згодом розвинулась у набагато більшу історію. 
Так, професор не був першим автором, який написав епічну сагу про боротьбу добра зі злом, але саме "Володар Перстнів" і "Гобіт" стали самими знаковими творами, яким вдалося створити канони жанру і визначити його історію на довгі роки.
"Володар Перстнів" вже добрих 50 років залишається в списках найбільш видаваних і найбільш читаних книжок планети.  Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників якого перевищила 150 мільйонів. Не втрачає своєї активності й фанатський рух: любителі Середзем'я роблять реконструкції, пишуть фанфики і аматорські продовження до книги, а ще - мінімум два рази на рік збираються разом і читають Толкіна вголос: 25 березня у Міжнародний день читання Толкіна та 22 вересня -  у день народження Більбо і Фродо, або День Гобіта.
Тож, якщо ви сидите на карантині і шукаєте, що почитати, то спробуйте почитати праці верховного письменника в пантеоні фентезі, батька гобітів, ельфів і орків, Джона Рональда Руела Толкіна. 



 Толкін Дж. Р.Р. Гобіт, або Туди і звідти / Переклала з англійської Олена О'Лір. 5-те видання. – Львів: Видавництво «Астролябія», 2017. – 384 с. — дитячий фантазійний роман-казка письменника і філолога Джона Толкіна, один з перших творів жанру фентезі. Уперше книга була видана 21 вересня 1937 року. Це історія надзвичайної пригоди, яку втнула ватага гномів, узявшись відшукати загарбане драконом золото. Учасником цієї ризикованої справи став головний герой на ім’я Більбо. Сутички з тролями, гоблінами, гномами, ельфами та гігантськими павуками – ось лише деякі пригоди, що їх судилося пережити Більбо. Щира дружба, смачне частування, сміх та пісні будуть повсякчас супроводжувати головного персонажа.

Книга отримала Carnegie Medal, премію від New York Herald Tribune та від дитячого журналу «Books for Keeps» — «Найважливіший твір ХХ сторіччя для старших читачів». Ця дивовижна історія, що є цілком самостійним твором, водночас слугує преамбулою до «Володаря перстнів».

Пірнайте в чарівний світ, наповнений пригодами, великими битвами, магією і веселими піснями!

Немає коментарів:

Дописати коментар