14.02.22

Читаючий учень-читаючий клас

 



Читання є однією з найважливіших основ для формування розвиненої особистості. Тому питання заохочення дитини до читання є дуже актуальним. Перш за все - це власний приклад дорослих і, насамперед, сім`я. Як можна вимагати від дитини читати книжку, якщо дорослі не беруть її у руки взагалі? Тому на батьківських зборах я завжди веду діалог з батьками про ситуацію читання літератури у сім`ї. Рекомендую батькам прочитувати деякі твори разом із дітьми (учні 5-7 класів).
Зрозуміло, що змушуючи дитину до чогось, ми досягнемо  прямо протилежного ефекту. Тому читання ні в якому разі не має бути покаранням або відбуватися «із-під палиці».    Якщо  запитати себе: «Що потрібно особисто мені, щоб я захотіла щось робити?» Впевнена, що нами керує цікавість і насолода від самого процесу. Ось саме ці емоції і мають виникати у дітей, коли вони беруть у руки книгу. Як же цього домогтися?  Треба вдаватися до хитрощів і цим самим підігрівати інтерес до читання нових книг та зустрічі «зі старими знайомими героями»!  

Можна виготовити стенд з картою світу, на якій би учасники робили позначки у вигляді прапорів країн письменників, книжки яких вони прочитали. І на цьому стенді куточок мудрих висловлювань про користь читання.

Книги – кораблі думки, які мандрують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.

Ф.Бекон.

Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу, - це джерела мудрості.

Нестор Літописець.

Любов до книги – необхідна умова загальної культури людини. Без неї неможливо стати хорошим спеціалістом у будь-якій галузі.

М.Амосов.

Книги – морська глибина.

Хто в них пірне аж до дна,

Той, хоч і труду мав досить,

Дивнії перли виносить.

І.Франко.

Крапля довбає камінь не силою, а частим падінням, так людина стає вченою не силою, а частим читанням.(Овідій).

Коли старанно пошукаєш у книгах мудрості, то матимеш велику користь для душі. Бо той, хто часто читає книги, той із Богом бесідує, або зі святими мужами.(«Повість минулих літ»).


...Любіть книгу, вона полегшить вам життя, по-дружньому допоможе розібратися у строкатій і бурхливій плутанині думок, почуттів, подій, вона навчить вас поважати людину і самих себе, вона надихає розум і серце почуттям любові до світу, до людини.(М. Горький)

Велика користь буває людині од учення книжного. Книги ж учать і наставляють нас на путь покаяння, і мудрість бо, і стриманість здобуваємо ми із словес книжних.Бо се ріки, що наповнюють всесвіт увесь. Се ж джерела мудрості, бо є в книгах незмірна глибина.(Літопис Руський (1037 рік)


Немає коментарів:

Дописати коментар