17.02.22

День захисту ссавців

Ссавці плавають в водичці,

Не у ставку живуть , ні в річці,

В океанах і у морі,

Скрізь, де води неозорі.

І солодки  бачать сни.р

Бережи їх, бережи! 


Наша книжкова виставка , присвячена цьому дню ознайомить вас з книгами про морських ссавців, про екологічні проблеми морів та океанів, про художні твори, героі яких-морськи ссавці. 



Нагадуємо про декілька найпростіших способів охорони морських ссавців, яких може дотримуватись кожен незалежно від місцезнаходження.
  1. Спосіб «нероблення». 

Хоча експлуатація червонокнижних морських ссавців заборонена5, в Україні діє 20 дельфінаріїв6. Бізнес цей є популярним і прибутковим, тварин виловлюють знову і знову для експлуатації. Тривалість життя дельфінів у неволі скорочується з 25-30 до 3-7 років, аналогічно страждають морські леви, морські котики, морські свині. Окремі з них не приживаються взагалі та гинуть. Звичайно, що з таким незаконним бізнесом мала б боротися влада. Та винні не тільки недієва система контролю чи недоліки законодавства, але й ті, хто відвідують такі заклади – попит породжує пропозицію. А тому, щоб вберегти морських ссавців від потрапляння в неволю – просто не відвідуйте дельфінарії та інші заклади, які експлуатують тварин. Не вживайте продукції, яка містить м’ясо та інші частини морських ссавців. До цього переліку варто також додати плавці акул та м’ясо черепах. Хоча вони і не є морськими ссавцями, але щороку тисячами гинуть через вживання їх в їжу та використання в інших сферах. 

  1. Відсортуй сміття – збережи кита.

Можливо у це важко повірити та сортування сміття і попередження його утворення впливає на довкілля набагато більше, і в набагато ширшому масштабі, аніж багато-хто міг собі подумати. Морські води переповнені мікрочастинками пластику та сміттям, які потрапляють в організм риб, птахів, морських ссавців, і спричиняють їхню загибель. Крім того, через пластик під загрозою зникнення перебувають 700 видів морських тварин7. Скорочуючи використання продуктів в пластиковій упаковці та зменшуючи обсяги пластикового сміття, ми попереджаємо його потрапляння у річки, моря та океанічні води і, як наслідок, зберігаємо від загибелі морських ссавців та інші види тварин. 

День герба України


У читальному залі шкільної бібліотеки  оформлено тематичну книжкову виставку до Дня Державного Герба України, який відзначається 19 лютого.
Державним Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 р. Державний Герб – це символ, який презентує певну країну як суверенну незалежну державу, офіційна емблема, зображувана на офіційних документах, печатках, грошових знаках держави.


 

Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні. Великий Герб України знаходиться ще у стадії розробки. На сьогодні до Верховної Ради України подано кілька варіантів законопроектів.
Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, став Державним Гербом УНР, у ХХ ст. як символ репрезентував різні політичні організації. Ставши Державним Гербом сучасної України тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території.

15.02.22

День єднання


 Президент України Володимир Зеленський напередодні підписав указ «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства», яким 16 лютого 2022 року проголошено Днем єднання.Об' єднаймося ж усі навколо спільної мети процвітання України і всіх, хто живе на її землі.   Миру нам усім і духовного зростання братаймося, єднаймося на благо та славу.

Єднаймося ,українці, єднаймось сьогодні,

Бо вже завтра буде пізно : ідуть пси голодні !

Їм лісів своїх, землі і річок замало.

Хочуть борщ і пампушки, молоко і сало.


Хай їм стануть на заваді і Дніпро, і кручі!

Хай подавляться землею, приблуди смердючі!

Тож згадаємо , що ми правнуки великих

І славетних козаків, не орда безлика.


Єднайтеся, українці, бо ми того варті!

З нами воювать не треба: то погані жарти!

Звідусіль нас оточила божевільна зграя.

То у кого й досі, браття, своя хата скраю?


Збережемо дітям, внукам рідну Батьківщину

І покажем всьому світу, що ми всі єдині.

Нехай вдавляться слиною незвані ординці,

Бо стоять на варті дружно мужні українці.


 Не забудьте про Шевченка, його заповіти.

Що ми вільні, нескорені, козацькії діти.

Єднаймося! І нехай нам Господь помагає,

І ніяка в світі сила нас не подолає.


Єднаймося! Бо не можна осторонь стояти,

Коли дуло направляють вороженьки кляті.

І нехай нас Божа мати зроду не покине.

Слава нашому народу! Слава Україні!

Н. Тарасюк

В цей день українці вивішують національні прапори та прикріплюють синьо-жовті стрічки щоб показати свою єдність.

 Пропонуємо користувачам дитячої бібліотеки переглянути книжкову виставку яка висвітлюює тему єдності та згуртованості. України.



Нові надходження навчально-методичних посібників Нова Українська Школа.



 

« Нова Українська Школа» -нові надходження навчально – методичної  літератури за 2021рік


  • Малініна Л.В. НУШ: психолого – педагогічна підтримка молодших школярів із труднощами в навчанні: навчально - методичний посібник/ Л.В.Малініна. – К.: Грамота, 2021.- 664с. 

  • Доценко С.О. Онлайн - безпека учасників освітнього процесу в умовах дистанційного і змішаного навчання: навчально – методичний посібник/ Світлана Доценко, Вікторія Ворожбіт-Горбатюк, Тетяна Собченко.- Х.:Ранок, 2021. – 192с.

  • Трипольська О.О. НУШ: організація дистанційного і змішаного навчання у початковій школі: навчально-методичний посібник/О.О.Трипольська, О.А. Блізнякова, О.В. Вовк та ін..-Х.: Ранок, 2021.- 208с

  • Гущина Н.І. НУШ: організація позаурочної діяльності в початковій школі на засадах партнерської взаємодії учасників освітнього процесу: навчально – методичний посібник/Наталія Гущина, Тетяна Орлова,Людмила Кондратова.- К.: Освіта, 2021. – 160с. 

  • Малініна Л. НУШ: формування соціальної компетентності учнів початкової школи: навчально – методичний посібник/ Лоліта Малініна.- К.: Грамота, 2021. – 72с. 

  • Коробко С.Л. НУШ: діагностична та корекційно-розвивальна робота з молодшими школярами: навчально – методичний посібник/ Світлана Коробко, Олександр Коробко. – К.: Літера ЛТД, 2021.- 160с. 

  • Костенко Т.М. НУШ: формування у молодших школярів навичок конструктивного спілкування: навчально-методичний посібник/Тетяна Костенко, Катерина Довгопола. – Х.: Ранок, 2021.- 176с.

  • Копосов П.Г. НУШ: дидактичні особливості організації навчально – ігрової діяльності учнів 1-2 класів: навчально – методичний посібник/ П.Г.Копосов. – Х.: «Фабула», 2021.- 160с.

  • Вакарін С.І. НУШ: дидактичні основи STREAM –ОСВІТИ в початковій школі: навчально – методичний посібник/ Сергій Вакарін. – К.: Саміт-книга, 2021.- 144с. 

  • НУШ: організація медіаосвіти в початковій школі: навчально – методичний посібник/ І.П.Старагіна, О.В.Волошенюк, О.П.Мокрогуз.- К.: ПРОПАПІР, 2021.- 160с

  • Гільберг Т.Г. НУШ: технологічна освіта в початковій школі: навчально – методичний посібник/ Тетяна Гільберг,  Ніна Павич,Галина Бучківська, Валентина Греськова. – К.: Генеза, 2021. – 160с.

  • Онопрієнко О.В. НУШ: інноваційна система оцінювання результатів навчання учнів початкової школи: навчально – методичний посібник/Оксана Онопрієнко. – Х.: Ранок, 2021. – 208с. 

  • НУШ: український правопис у системі формування орфографічної компетентності в учнів початкової школи: навчально-методичний посібник/ Н.О.Воскресенська, М.В.Коновалова, І.М.Литвинова, О.О.Якименко. – Х.: Ранок, 2021.- 60с. 

  • Суховірський О. В. НУШ: методика навчання інформатики у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти на засадах компетентнісного підходу: навчально – методичний посібник/Олег Суховірський. – К.: Генеза, 2021.- 160с. 

  • НУШ: методика навчання фізичної культури у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти: навчально – методичний посібник/А.А.Боляк, Г.А.Коломоєць, А.А.Ребрина, Н.Л.Боляк – К.: Освіта, 2021.- 160с.

Організація  освітнього  процесу учнів початкової школи з інклюзивною формою навчання.

  • Чайка М.С. Теорія та практика використання альтернативної комунікації для осіб з особливими освітніми потребами: навчально-методичний посібник/ М.С.Чайка, Г.В.Усатенко, О.В. Кривоногова. –К.: ФОП Усатенко, 2021.- 80с.  

  • Гердик Г. НУШ: методика навчання іноземної мови в початковій школі осіб з порушенням слуху на засадах компетентнісного підходу: навчально-методичний посібник/ Г.Гердик, О.Савчук. – К: Генеза, 2021. – 96с.

« Нова Українська Школа» -нові надходження навчально – методичної  літератури за 2020 рік
  • Нормативно – правова база Нової української школи. – Дніпро, ДАНО,2018
  • Кірик М., Данилова Л. Нова українська школа: організація діяльностіучнів початкових класів закладів загальної середньої освіти: навч. –методичний посібник.- Львів: світ, 2019. – 136с.
  • Нова українська школа: Порадник для вчителя/ за ред.. Н.М.Бібік. –К.: Літера ЛТД, 2019. – 208с.
  • Ранкові зустрічі: посібник для вчителів/ ред.. Б.В.Братаніч. – Дніпро:ДАНО, 2018. – 208с.
  • Емоційний інтелект(ЕQ). Профілактика емоційного вигорання:психологічний порадник вчителю початкових класів (НУШ). – Дніпро:ДАНО, 2018. – 23с.
  • Формування ціннісно – змістовної сфери дітей дошкільного тамолодшого шкільного віку в контексті «НУШ». Ч.І- ІІ. – Дніпро: ДАНО, 2018. – 354с.
  • Цимбалару А.Д. НУШ: освітній простір учня початкової школи:навчально – методичний посібник .- К.:Освіта, 2020. – 160с.
  • Котик Т.М. НУШ: теорія і практика формування емоційного інтелекту в учнів початкової школи: навч. – метод. посібник для вчителів.-Тернопіль: Астон, 2020.- 192с.
  • Пометун О.І. НУШ: розвиток критичного мислення учнів початкової школи: навч. – метод. посібник. – К.: Освіта,2020. – 192с.
  • НУШ: організація взаємодії з батьками учнів початкової школи: навч.метод. посібник/ Т.М. Бабко, О.В.Банах, А.В.Вознюк та ін.. – К.:Освіта, 2020. – 208с.
  • Нова українська школа: порадник вихователю ГПД у закладах загальної середньої освіти: навчально – методичний посібник/ ред..Г.І. Дмитрів та ін.. – Львів: світ, 2019. – 224с.
  • Фідкевич О.Л., Бакуліна Н. Навчально – методичний посібник «НУШ»:теорія і практика формувального оцінювання у 1-2 класах. –К.: Генеза, 2019. – 64с.
  • Фідкевич О.Л., Бакуліна Н. Навчально – методичний посібник «НУШ»: теорія і практика формувального оцінювання у 3-4 класах. –К.:Генеза, 2019. – 64с.
  • Вашуленко М.С. НУШ: методика навчання інтегрованого курсу«Українська мова» у 1-2 класах на засадах компетентнісного підходу:навчально – методичний посібник. – К.: освіта, 2019 – 192с.
  • Старагіна І.П., Терещенко В.М., Панченко А.О. НУШ: розвитокчитацької компетентності в учнів початкової школи в системі інтегрованого навчання: навчально – методичний посібник. – Х.:Соняшник, 2020. – 176с.
  • Карпюк О. НУШ: методика навчання англійської мови у 1-2 класах закладів загальної середньої освіти на засадах компетентнісного підходу . – Тернопіль: Астон, 2020. – 160с.
  • Карпюк О. НУШ: методика навчання англійської мови у 3-4 класах закладів загальної середньої освіти на засадах компетентнісного підходу . – Тернопіль: Астон, 2020. – 144с.
  • Скворцова С.О. , Онопрієнко О. Нова українська школа: методика навчання математики у 1-2 класах на засадах інтегрованого і компетентнісного підходів: навч. – метод. посібник. – Х.:Ранок, 2019. –352 с.
  • Скворцова С.О. , Онопрієнко О. Нова українська школа: методика навчання математики у 3 – 4 класах на засадах інтегрованого і компетентнісного підходів: навч. – метод. посібник. – Х.:Ранок, 2020. –320 с.
  • Гільберг Т.Г., Тарнавська С., Павич Н. Навчально – методичний посібник НУШ: методика навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» у 1-2 класах на засадах компетентнісного підходу.- К.:Генеза,2019. – 256с.
  • Гільберг Т.Г., Тарнавська С., Павич Н. Навчально – методичний посібник НУШ: методика навчання інтегрованого курсу «Я досліджую світ» у 3-4 класах на засадах компетентнісного підходу.- К.:Генеза, 2020. – 240с.
  • - Масол Л.М. Навчально – методичний посібник НУШ: методика навчання інтегрованого курсу «Мистецтво» у 1-2 класах на засадах компетентнісного підходу. – К.: Генеза, 2019. – 208 с.
  • Масол Л.М. Навчально – методичний посібник НУШ: методика навчання інтегрованого курсу «Мистецтво» у 3 -4 класах на засадах компетентнісного підходу. – К.: Генеза, 2019. – 208 с.
  • Антонова О. Навчально – методичний посібник НУШ: використання ІКТ у 1-2 класах.- К.: Генеза, 2019. – 96с.
  • Гущина Н. НУШ: використання ІКТ у 3-4 класах: навч. – метод. посібник - К.: Освіта,2020. – 112с.
  • Терещенко В.М., панченков А.О. Навчально – методичний посібник: Методика реалізації Українського правопису в новій редакції у закладах ЗСО.- Х.: Соняшник, 2019. – 256с. Організація освітнього процесу учнів початкової школи з інклюзивною формою навчання.
  • Колупаєва А.А. Асистент вчителя у закладі загальної середньої осіти з інклюзивною формою навчання: навчально – методичний посібник. – Х.: Ранок, 2019. – 216с.
  • Миронова С. НУШ: особливості організації освітнього процесу учнів початкової школи в інклюзивних класах: навчально – методичний посібник. – Тернопіль: Астон, 2020. – 176с.
  • Учні початкових класів із порушеннями слуху: навчання та розвиток: навчально – методичний посібник/ С.В.Кульбіда, С.В. Литовченко, В.В.Жук та ін.. – Х.: Ранок,2020. – 144с.
  • Рібцун Ю. Учні початкових класів із тяжкими порушеннями мовлення: навчання та розвиток: навчально – методичний посібник. – Львів:Світ, 2020. – 264с. 5 прим.
  • Колупаєва А.А. Навчання дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивному середовищі: навчально – методичний посібник. – Х.: Ранок, 2019. – 304с. - 2 прим.
  • Кульбіда С.В. Навчання дітей з порушеннями слуху: навчально – методичний посібник . – Х.: Ранок, 2019. – 216с.


День закоханих


Найромантичніше свято року – День Святого Валентина. У цей день хочеться сказати комусь найкращі у світі слова. 

Найбільша з нагород – любов!                                         

Чи скарб дорожчий хтось знайшов?

А з нею хоч і бідний ти,

Сміливо йтимеш до мети!!! 

Дійсно любов додає впевненості у собі і власних силах, змушує перебороти неможливе, надихає на добрі справи і вчинки. Вона – основа стосунків між людьми, вона приносить комусь щастя і спокій, комусь розчарування і біль, але нікого не залишає байдужим.

А в шкільній бібліотці розгорнув свою роботу перегляд друкованих видань "Свято романтики. кохання та ніжності". Увазі відвідувачів представлені найкращі книги про кохання: це і всесвітньо відома лав сторі "Ромео і Джульєтта"Вільяма Шекспіра і романтична книга Олександра Гріна "Червоні вітрила", і трагична "Джейн Ейр, і сучасна історія Віґдіс Йорти "Йорген+Анна=любов".














День вшанування учасників бійових дій на теріторії інших держав

Будь-яка війна - це катастрофа для людства. 

І завжди – це страждання, сльози, біль... 

Все більше віддаляє нас час від грізних подій в Афганістані 1979-1989 років. Та пам'ять про воїнів, на плечі яких лягли тяжкі випробування на чужій землі, житиме у віках.

Окрім Афганістану українці несли службу в Лівані, Угорщині, Єгипті,  Іраку, Анголі, С’єрра-Ліоне, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності.






15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).


Ніхто та ніщо не має бути забутим, аби не забути треба пам’ятати, а щоб пам’ятати треба знати.

 

 Не дай забути, щоб не повторити

Не дай згасати, щоб не розпалить

Не дай краплини крові нам пролити,-

А дай у світі мирному ще довго, довго жить!


Шановні воїни-афганці, шановні присутні у цій залі, ми бажаємо вам усім миру, душевного спокою, добробуту у нашому великому домі, що зветься Україна.


В глибокій шані схиляю голову перед пам’яттю тих, хто загинув. 

З вдячністю звертаюсь до тих,  хто живе поряд з нами. 


З метою вшанування учасників бойових дій на території Афганістану в бібліотеці діє тематична книжково-ілюстративна виставка «Афганістан... Геройство. Біль. Дочасна сивина». На виставці представлені історичні документи, художні твори, фотографії,  присвячені героїчним подіям в Афганістані, а також ви маєте змогу переглянути відеоролик "Книги про Афганську війну"


 

14.02.22

Міжнародний день дарування книг

Книга рятує душу від здерев’яніння...
Т. Г. Шевченко




   

                                  “Здійснюйте добро, поки ви існуєте!” Дені Дідро


Мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати 14 лютого книгу – бібліотеці, другу, членам родини. Вважається, що у цей день мають об'єднатися і ті, хто дарує книги, і ті, хто прищеплює любов до читання.
                    


    Сьогодні без книги ми не можемо уявити своє життя, бо вона – постійний супутник, найкращий порадник у всіх життєвих ситуаціях: і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини. Недарма в народі кажуть: «Хто багато читає, той багато знає».

    Частіше заглядайте до скарбниці духовності – книг, із яких б'є невичерпне джерело мудрості!

Шановні читачі!

Шкільна бібліотека проводить постійно діючі акції

 «Подаруй бібліотеці книгу» та «Буккросинг»

Приєднуйтесь! Добрі справи робити приємно!



 

День Дарвіна




 Це свято, приурочене до дня народження Чарльза Дарвіна та присвячено його внеску в науку, а також популяризації науки. Відзначається в усьому світі.



 Місія Міжнародного дня Дарвіна полягає в тому, щоб надихнути людей по всьому світу, щоб вони використовували принципи інтелектуальної хоробрості, наукової цікавості, мислення та прагнення правди, як це втілював Чарлз Дарвін.

Більше дізнатися про видатного вченого можна з ілюстративно-книжкової виставки «День Дарвіна». На ній представлені матеріали з фонду шкільної бібліотеки, присвячені видатному натуралісту. Запрошуємо до перегляду.