17.02.22

День захисту ссавців

Ссавці плавають в водичці,

Не у ставку живуть , ні в річці,

В океанах і у морі,

Скрізь, де води неозорі.

І солодки  бачать сни.р

Бережи їх, бережи! 


Наша книжкова виставка , присвячена цьому дню ознайомить вас з книгами про морських ссавців, про екологічні проблеми морів та океанів, про художні твори, героі яких-морськи ссавці. 



Нагадуємо про декілька найпростіших способів охорони морських ссавців, яких може дотримуватись кожен незалежно від місцезнаходження.
  1. Спосіб «нероблення». 

Хоча експлуатація червонокнижних морських ссавців заборонена5, в Україні діє 20 дельфінаріїв6. Бізнес цей є популярним і прибутковим, тварин виловлюють знову і знову для експлуатації. Тривалість життя дельфінів у неволі скорочується з 25-30 до 3-7 років, аналогічно страждають морські леви, морські котики, морські свині. Окремі з них не приживаються взагалі та гинуть. Звичайно, що з таким незаконним бізнесом мала б боротися влада. Та винні не тільки недієва система контролю чи недоліки законодавства, але й ті, хто відвідують такі заклади – попит породжує пропозицію. А тому, щоб вберегти морських ссавців від потрапляння в неволю – просто не відвідуйте дельфінарії та інші заклади, які експлуатують тварин. Не вживайте продукції, яка містить м’ясо та інші частини морських ссавців. До цього переліку варто також додати плавці акул та м’ясо черепах. Хоча вони і не є морськими ссавцями, але щороку тисячами гинуть через вживання їх в їжу та використання в інших сферах. 

  1. Відсортуй сміття – збережи кита.

Можливо у це важко повірити та сортування сміття і попередження його утворення впливає на довкілля набагато більше, і в набагато ширшому масштабі, аніж багато-хто міг собі подумати. Морські води переповнені мікрочастинками пластику та сміттям, які потрапляють в організм риб, птахів, морських ссавців, і спричиняють їхню загибель. Крім того, через пластик під загрозою зникнення перебувають 700 видів морських тварин7. Скорочуючи використання продуктів в пластиковій упаковці та зменшуючи обсяги пластикового сміття, ми попереджаємо його потрапляння у річки, моря та океанічні води і, як наслідок, зберігаємо від загибелі морських ссавців та інші види тварин. 

Немає коментарів:

Дописати коментар