28.10.21

Жовтневий календар


 У повітрі все більше й більше відчуваються подихи осені, а яскравий багрець вкрив листяною заметіллю все навколо. У наші домівки стукає жовтень, другий осінній місяць, багатий і щедрий на врожай та свята. Чому в давнину перший день жовтня називали «журавлиним літом», що таке «трохимове весілля», і про що ж промовляв «заквітчаний гребінь»? Про все й докладно — далі!

У повітрі все більше й більше відчуваються подихи осені, а яскравий багрець вкрив листяною заметіллю все навколо. У наші домівки стукає жовтень, другий осінній місяць, багатий і щедрий на врожай та свята. Чому в давнину перший день жовтня називали «журавлиним літом», що таке «трохимове весілля», і про що ж промовляв «заквітчаний гребінь»? Про все й докладно — далі!

Десятий місяць року багатий не лише на добрий врожай, він має також і багато назв: «жовтень», тому що листя на деревах пожовтіло, «грязнем» його називали, адже дощі розмили дороги, а за велику кількість сірих днів місяць отримав назву «хмурень». У деяких місцинах він звався «паздерником», адже в цей час переробляли льон та коноплі, м’яли їх на терницях, щоб очистити від костриці. Такий процес і називався паздерництвом. А найчастіше звали місяць «весільником», тому що з Покрови починали справляти весілля.

Жовтневий святковий календар

1 жовтня — день Ярини, інколи його ще називали «журавлиним літом», адже починався відліт птахів у теплі краї. Якщо ж журавлі цього дня не летять — зима затримається. Сумлінні господарі о цій порі збирають і сушать шипшину.

2 жовтня — Трохима. Починалися перші вечорниці, які називалися «трохимівськими». Дівчата і хлопці вибирали собі пару. Звідки і промовка: «На Трохима не проходить щастя мимо, куди Трохим — туди й воно за ним». У цей час молодь ще багато часу проводила на вулиці.

З 2 до 10 жовтня пасічники звозили вулики з бджолами додому, утеплювали, закривали, ставили в зимівники. На Миколаївщині був звичай роздавати мед вдовам, багатодітним сім’ям, пригощати всіх сусідів, щоби наступний рік був багатим.

Відомий народознавець, професор Степан Килимник пише про те, що восени в давнину проводилися свята роду, з добрим обідом, воєнними розвагами, на які збирався весь рід. На свято інколи запрошувалися мирні сусідні роди. Пізніше ці загальні святкування-урочистості зі спільною трапезою, міцним медом набрали характеру загальносуспільних свят і злилися з храмовими святами православних церков. У Миколаєві 9 жовтня Церква Всіх Святих відзначає храмове свято.

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці, головне свято жовтня. Покрова була одним із визначних щорічних подій у житті українських козаків, адже саме цього дня Кіш збирався на Раду. На Покрову завершувався сільськогосподарський рік, і починалися багаті ярмарки. Для молоді ж наступала весела пора — пора весіль і вечорниць, що тривали до Великодня. На вечорницях дівчата й молодиці займалися ткацтвом, обробляли коноплі, льон і вовну: кожна ж повинна на весілля вишити до 150–200 рушників. На Миколаївщині був поширений звичай «заквітчення гребня», бо гребінь був одним з основних інструментів жіночого ремесла. Гребінь прикрашали квітами, стрічками, намистом. Навколо нього водили танці, співали пісень. Тим часом молодь гуляла на вечорницях, обираючи собі пару. Починалася шлюбна пора. Казали: «Прийшла Пречиста — несе старостів нечиста». А для дітей шкільного віку саме на Покрову починався навчальний рік. І щоби «наука не йшла в ліс», кожен школяр приносив до школи горщик із вареним пшоном, їв його, а горщик розбивав.

27 жовтня — вшанування святої Параскеви П’ятниці, покровительки ткацтва, килимарства, шлюбу. На Миколаївщині на честь Преподобної Параскеви збудовано церкву у Врадіївці.

31 жовтня — день пам’яті апостола і євангеліста Луки. До цього дня треба було обмолотити зернові. По-перше, щоб останні теплі дні допомогли висушити снопи, а по-друге, — щоби гризуни з полів не дісталися до хазяйських припасів. Саме в цей день працювати було не можна. У народі казали:«Не пряди на Луки, бо покрутить руки».

Жовтневий народний прогностик

Жовтень як не з дощем, то зі снігом.

Весна багата на квіти, осінь — на снопи.

Перший сніг у жовтні — перші теплі дні у квітні.

Якщо жовтень зі снігом, навесні сніг довго лежатиме на полях.

Грім у жовтні — до короткої та м’якої зими.

Приємних вам та затишних жовтневих днів у колі добрих друзів!

Безпека на дорозі

У 5 класі відбувся урок з правил дорожнього руху “Дотримуйся правил – збережи життя”. Учні говорили про поведінку на дорозі. Говорили про те, як вони розуміють поняття”безпека”; визначали фактори ризику, що викликають аварійність на дорозі.

Семикласники переглянули відеопрезентацію, закріпили знання про дорожній рух і правила безпечної поведінки на вулицях.


 

Знайомство з дитячими журналами

 

Метою уроку було ознайомити учнів з колом дитячих часописів, активізувати інтерес до дитячої періодики, заохочувати до пошуку цікавої інформації, викликати бажання бути передаплатниками журналів.

Урок-бесіда «Дитячі журнали»


 До нас на урок завітали слова: Джміль, Яблунька, Барвінок, Пізнайко, Стежка, Малятко, Соняшник. Вонизнаймили учнів з журналами з наштго бібліотечного фонду.

07.10.21

День незалежності




30 років тому нездійснена мрія багатьох поколінь втілилася в життя: Ми стали вільною та незалежною Україною!

Здавна українці боронили свої свободи та права, повсякчас стикаючись із зовнішнім опором та внутрішніми незгодами. У боротьбі народилася i загартувалася єдина нація сміливих та щирих людей, що живе у прекрасній країні!

До відзначення 30-річчя Незалежності України в шкільній бібліотеці створена книжкова виставка

«Незалежність -це ти!

Незалежність-це ми!»