14.11.20

Книжкова виставка до Дня Чорного моря

Сьогодні Міжнародний день Чорного моря (International Black Sea Day). Він відзначається на згадку про день 1996 року, коли шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря. 

* Чорне море є притулком для 2500 видів тварин. У порівнянні, наприклад, зі Середземному морі, в якому мешкає близько 9000 видів, така кількість не можна вважати великим. На самому дні можна зустріти устриць, молюсків і мідій. А такого хижака, як рапана, занесли кораблі, що пливли з Далекого Сходу.

*Найнебезпечнішою рибою, що мешкає у водах Чорного моря, є морський дракончик. Ця риба отруйна. Отрута міститься на зябрових крильцях і на колючках спинного плавника. Не менш небезпечними вважаються такі представники, як скат і скорпени.
* Чорне море відрізняється тим, що на самому його дні (глибина понад 150-200 метрів) повністю відсутня життя. Винятком є ​​тільки деякі бактерії. А все тому, що шар на глибині Чорного моря насичені сірководнем.
* Чорне море має єдиний великий півострів – Кримський.
* У водах Чорного моря мешкають такі представники ссавців: морська свиня, білочеревий тюлень і два види дельфінів.
* Гори, які оточують Чорне море, весь час зростають. Це ж відноситься і до самого моря – воно постійно збільшується. Різниця лише в тому, що гори ростуть за одне століття приблизно на пару сантиметрів, а море наступає зі швидкістю 20-25 сантиметрів за такий же час. На морському дні вже зник древнє місто Тамані.
* У Чорному морі є вельми незвичайний вид планктонних водоростей – ночесвітка. Вона наділена фосфором. Саме через ночесветки в серпні можна побачити, як світиться Чорне море.
* Акула катран – єдина акула, яка живе в Чорному морі. Але близько біля берега її не буває, так як дуже боїться людей.


 ПІСЛЯ БУРІ

Після бурі Чорне море
Тихе, лагідне, прозоре.

На морському дні з баркаса
Видно краба-водолаза
І медузу-мандрівницю,
Всі підводні таємниці.

На приморській кучугурі,
На піску у візерунках
Чистять крила після бурі
Сірі чайки-реготунки.
Біля чайок після бурі
Сохнуть водорості бурі.

А рибалки на причалі
Ловлять вудками удачу.
Ген вони позавмирали,
З воску вилиті неначе.

Море п’ятки нам лоскоче,
Сліпить зайчиками очі,
Камінцями-стрибунцями
Грає в крем’яхи́ із нами.
Роздає на знак пошани
Черепашки і рапаани.

Аж не віриться, що вчора
Тут гуляли хвилі-гори.

Немає коментарів:

Дописати коментар