12.04.20

Виступ на семінарі для шкільних бібліотекарів

Семінар є самостійною формою проведення занять у ВНЗ і також частково використовується в школах і середніх спеціальних навчальних закладах. Теми семінарів можуть стосуватися освітніх, виховних та суспільних питань. Для того щоб відчувати себе компетентним і впевненим у своєму професійному рівні педагогом, Вам необхідно вміти писати плани-конспекти семінарів та проводити їх.
Якщо Вам належить виступати перед публікою в обов'язковому порядку (кожному студенту задали доповідь, яку слід захистити на семінарі), то це одна розмова. Якщо ж Вас вибрали виступати в якості представника від Вашої групи або цілого факультету на вузівську або міжвузівську конференцію, то тоді на Вас покладається підвищена відповідальність, тому по Вам будуть судити про всіх представників групи, яку Ви представляєте (факультет, університет).
Як Ви вже, напевно, зрозуміли виступ на семінарі - це справа відповідальна. Якщо Ви провалитеся, виступаючи на відповідальному семінарі, по типу того, про який ми писали трохи вище, то Ви не стільки зганьбитеся самі, скільки опустите престиж свого місця навчання. Вас за це, звичайно, не попросять з інституту (як ніяк, студент для того і вчиться в університеті, щоб часом допускати помилки), проте поганий виступ негативно позначиться на Вашому подальшому просуванні всередині університету. Вас стануть рідше запрошувати на різного роду заходи, семінари, конференції, що не дуже добре позначиться на Вашій самооцінці.
Ну що, налякали? :) Проте ми не ставили перед собою мету залякати Вас можливим провалом Вашого виступу на семінарі. Ми тільки хотіли змусити Вас ставиться до публічних виступів з усією відповідальністю, щоб виключити елемент розхлябаності, який зараз, на жаль, дуже сильно поширений серед студентства.

Насправді для того щоб успішно виступити на семінарі важливо врахувати кілька аспектів. Найголовнішим з них є попередня підготовка. Підготовка - це майже 100% Вашого успіху на виступі. Хочете, вірте, хочете, ні, але всі великі оратори і просто відомі діячі (політики, бізнесмени) годинами відточували і відточують свої промови виступів перед дзеркалом або ще чим-небудь (або ким-небудь) для того щоб їх виступ пройшов на ура.